Gruppanslutning – Frågor och svar

I förra Högtrycket uppkom det en del frågor hos artikelförfattaren med anledning av förslaget om kollektivanslutning till bredbandsuppkoppling. Vi har därför försökt att besvara dem så gått det går.

På stämman kommer även en representant från Ownit att medverka vid frågestunden innan omröstning av förslaget.

Kan jag behålla nuvarande e-postadress?

   Det beror helt på vilken mailadress du har men är det t ex @telia.com så går det att ha kvar om du har ett mobilt abonnemang hos Telia. Vi rekommenderar dock att ni skaffar en mailadress som inte är operatörsbunden så blir det enklare att byta leverantör i framtiden. Outlook eller gmail är några exempel.

• Kan jag behålla nuvarande telefonnummer?

   Ja, Ownit kommer att ha en kampanj under 3 månader efter driftstart där våra medlemmar kostnadsfritt kan portera numret till ny operatör.

Kan jag behålla nuvarande telefon som är ansluten till telefonjacket (kopparkabel)?

   Ja, det ska fungera även om den har en RJ45-kontakt. Har man inte det måste man beställa en ”adapter” från supporten (kostnadsfritt). Trygghetslarm som är kopplade till det gamla analoga nätet bör dock fortfarande kopplas direkt via kopparlina så de inte slutar fungera vid ett strömavbrott.

Måste jag programmera om TV, dator, surfplatta, internetradio, skrivare och mobiler mot en ny router?

   Man behöver uppdatera routerns nya lösenord (som står skrivet på routern). Ungefär samma som när man utnyttjar ett hotells eller en restaurangs wifi-nät

Kommer den nya routern att vara kraftfull nog att täcka hela lägenheten (även de större) med WiFi?

   Tyvärr finns det ingen leverantör som kan garantera detta. Vi har en bra router och eftersom vi kommer göra en vidaredragning till vardagsrummet så kan man välja att sätta routern där och då hamnar den centralt i lägenheten och kommer då täcka en stor del av lägenheten. I många fall   kommer den täcka hela, men det är tyvärr inget vi eller någon annan leverantör kan garantera. Det beror på avstånd från routern till datorn, samt tjocklek på väggar mm. Om man har problem med det trådlösa så kan man alltid köpa till en förstärkare. Denna förstärkare är något ni kan köpa direkt av Ownit och man kopplar in denna via ett eluttag och den förstärker då den trådlösa signalen.

Om nu TV kommer ur fiberuttaget, måste jag då flytta TV-soffan och TVn till hallen eller ingår dragning av kabel genom hela lägenheten till nuvarande koaxialuttag?

   Det ingår vidaredragning till vardagsrummet så ni kommer få ett vanligt datauttag där (utöver det som finns i hallen) och via det uttaget kan man koppla in tv:n. Hur ni sedan möblerar är upp till er.

Kommer föreningen att avsätta resurser för teknisk support och distribution av router och digitalbox vid överlåtelser av lägenhet? Som medlem har man ju ett avtalsförhållande med föreningen, inte bredbandsleverantören?

   Router och digitalbox kommer att tillhöra lägenheten och skall därför överlåtas med lägenheten. Ownit har full support och service kostnadsfritt för alla våra medlemmar så det är fritt fram för ny medlem att ringa supporten för att få hjälp.

• Krävs det ändring av § 26 i stadgarna för att få förslaget att fungera?

  Nej, det krävs ingen ändring av § 26 i stadgarna pga. kollektivanslutning (såvida vi inte vill ha en annan fördelning av underhållsansvaret). § 26 täcker redan ledningar för informationsöverföring

Hur kommer övergången att gå till? Momentant eller succesivt under en lägre period med avbrott i tillgängligheten.

   Det beror lite på hur Telia har byggt nätet och det kommer vi återkomma till närmare driftsättningen. Det normala är att vi driftsätter alla på en gång, men det går även att driftsätta ett hus i taget. Detta är alltså beroende på hur Telia har kopplat ihop fastighetsnätet. Det kommer bli ett avbrott på ett par timmar och vi driftsätter föreningen på dagtid då de flesta är och jobbar.

Enligt presentationen ingår installationshjälpför den som behöver. Det är ju trösterikt att höra, men om man antar att hälften av lägenheterna behöver installationshjälp (till exempel kabeldragning, eller omkoppling av telefon eller omprogrammering av dator, skrivare, mobil med mera) och varje installationshjälp tar en timma så rör det sig om cirka sex veckors heltidsarbete.

   Det kommer att anslås ett sista anmälningsdatum några veckor innan igångkörning så vi vet hur många som vill ha hjälp av tekniker och då vet vi samtidigt hur många tekniker vi behöver skicka ut. Blir man sjuk eller får förhinder får man naturligtvis hjälp dagen efter. Ownit har stor vana att ta   över föreningar och de har nyligen tagit över en förening på 500 hushåll som beställde samma lösning och det gick smärtfritt.

Erbjudandet vi fått inkluderar följande:

  • Gruppaccess bredband 700-1000/700-1000 Mbit/s
  • En IP-adress per hushåll
  • Felanmälan och teknisk support alla dagar i veckan
  • Upp till 10 e-postkonton (100 MB per konto), åtkomst även via webbmail
  • Utrymme för hemsida, 100 MB
  • Router Technicolor 799 vac xtream.
  • Telefoniabonnemang
  • Digital-Tv med HDTVbox  inkl vidaredragning av uttag till befintligt ComHem-uttag

Följande kanaler ingår (både digitalt och HD):

Varje medlem kan själv prenumerera på extra kanaler om man vill.  Se www.ownit.se vilka paket/kanaler som finns.

Kostnaden (178 kr) kommer i så fall att läggas på avgiften till alla lägenheter. Beräknad start, någon gång efter september 2019.

Website Security Test